Helmikuun väliraportti

Kautta kohti

Suomalaisessa jalkapallossa sarjakausi on erittäin lyhyt. Viisi kuukautta pelataan, ja seitsemän harjoitellaan. Kolmosdivarilaisilla on jako vieläkin julmempi, sillä pelit loppuvat jo syyskuun puolessa välissä, ja kevätkierros laukaistaan käyntiin vasta toukokuun korvilla. Tähän vielä päälle kuukauden kesäloma, niin tehokasta sarjakautta piisaa reilun kolmen kuukauden verran. Aikaa harjoittelulle on siis yllin kyllin.

Monet kolmos- ja etenkin kakkosdivisioonan joukkueet huilaavat kauden jälkeen aina tammikuulle asti. Tuusulassa näin ei tehdä. Osasyy piilee siinä, että kuukautta pidempään harva malttaa makoilla, ja toinen syy siinä, että mikäli joukkue mielii saada harjoitusvuoroja, on ne ostettava marraskuun alusta. Ja maksettava myös, käytti niitä tai ei.

Kauden lyhin kuukausi on alkanut, ja TuPS:n harjoittelukausi on puolimatkan krouvissa. Marraskuun alussa aloitettiin harjoittelu ja kirjoitettiin kausiennakko. Mitä kolmessa kuukaudessa on saatu aikaan? Miten miehistö on muuttunut, entä tavoitteet?

Miehet ja A-juniorit yhdessä

Miesten joukkueen harjoituksissa on riittänyt vilskettä. TuPS sai muodostettua tulevalle kaudella pitkästä aikaa A-juniorijoukkueen, ja päätti, että miehet ja vanhimmat juniorit harjoittelevat yhdessä. Tämä ratkaisu on osoittautunut erittäin onnistuneeksi. Krooninen miespula harjoituksissa on historiaa, ja nuoret pärjäävät mainiosti vanhempien sotaratsujen seassa. Tällaisesta harjoittelumallista on syytä pitää Tuusulassa kiinni kynsin ja hampain. Jotta B-juniorit, jotka eivät mahdu suoraan edustusjoukkueeseen, saadaan jatkamaan jalkapalloa, tulee heille tarjota paikka a-juniorijoukkueesta. Ja mikäli joukkueet haluavat, että harjoituksissa on riittävästi pelaajia, kannattaa harjoitukset pitää yhteisesti.

Harjoituspeleistä voittoja

Vuosi takaperin TuPS:n edari pelasi kuusi harjoituspeliä ennen kautta ja onnistui välttämään tappion joka kerta. Tätä harjoituspeliperinnettä on jatkettu myös kuluvalla talvella. Talvella 2003-2004 pelattiin paljon 4-divarin joukkueita vastaan, mutta tällä kaudella on oteltu saman sarjatason (3.div) joukkueita vastaan.

TuPS on kohdannut NJS:n, Ogelin ja JäPS:n. Lisäksi A-juniorit ovat otelleet HJS:ää ja Rilves:tä vastaan. Kaikki vastustajat on toistaiseksi kellistetty. A-juniorit ovat möyhineet kahdessa pelissä maalieroksi 11-2, miehet kolmessa ottelussa 9-3. Puolustus on pitänyt siis melkoisen mukavasti, ja hyökkääjät olleet terävinä.

Helmikuussa molemmat joukkueet pelaavat ainakin kerran. 12. päivä Porvoon Fc Futura saapuu Keravalle miesjoukkueen vieraaksi. Futura painii TuPS:n kanssa samassa lohkossa ja on kiistatta lohkon suurin suosikki, vaikkakin kompastuivat tammikuun harjoituspelissä JäPS:ä vastaan. Futuralla perinne ja kulutetut rahat vaativat. 19.päivän peli RiRa:a vastaan on vielä siunausta vaille. Kauniaisten lämmitettävällä hiekalla pelattavaan otteluun lähtenee hyvin a-junioripitoinen pelaajisto. Kuun lopulla 26.päivä A-juniorit mittaavat JäPS:n A-junioreiden pelitaidot. Vastustaja pelaa sarjaporrasta ylempänä, mutta sinne mielii myös TuPS. Vastaperustettu joukkue kuitenkin joutuu aloittamaan kakkosdivisioonasta. Tulosveikkaukset: TuPS – Futura 2-1 (0-1), RiRa-TuPS 0-1 (0-0) ja TuPS A – JäPS A 3-0 (3-0).

Runkopelaajia sairastuvalla

Heikki Hannukainen, Vesa Helgren, Panu Turpeinen, Miika Tiira, Miika Lätti, Jukka Kontto, Niko Hannula. Lista on turhan pitkä. Viime vuoden tukipelareista valitettavan moni on joutunut huilaamaan pitkiäkin aikoja talvireeneistä. Suurin syyllinen on loukkaantumiset, mutta osaltaan myös nuorten miesten matkailunhalu ovat verottaneet osallistumista. Pitkästä loukkaantumislistasta huolimatta TuPS on harjoitellut 24 pelaajan keskiarvolla hallissa ja Keravalla 15 pelaajan keskiarvolla. Sunnuntaiaamun Kerava-vuoron suhteen kaivattaisiin vanhemmalta kaartilta lisää aktiivisuutta, hallissa kaikki ovat jaksaneet käydä.

Kun kokenut kaarti on jääpussi jalan päällä, on nuorille avautunut näytön paikkoja. Harjoituksissa ja peleissä onkin nähty poikkeuksellisen nuori TuPS-ryhmä. Nuoret ovat myös tilaisuutensa käyttäneet. Kauden kokoonpanon veikkaaminen onkin erittäin vaikeaa. Kilpailu pelipaikoista on kuitenkin positiivinen asia. Karu asia on puolestaan se, että alle joka kolmas pelaaja mahtuu avaukseen. Mutta onneksi pelataan kahta sarjaa, unohtamatta miesten reservijoukkuetta, joten peliaikaa järjestyy kaikille.

Miehistö kasassa

Kauden 2005 miehistö on kasassa. Listalla on 36 nimeä. Tärkeitä uutisia tuli joulu-tammikuun aikana, kun viimeiset kysymysmerkit, herrat Pitkänen, Ristolainen, Autio ja Hannukainen vahvistivat TuPS:n riveissä pelaamisen. Jos viime kaudella joukkueella oli yksi hyökkääjä (Miika Tiira), on hyviä kärkipelaajia nyt reippaasti. Jo muutaman vuoden 3-divarin tehokkaimpiin hyökkääjiin kuulunut Tomi Ristolainen on onnistunut jokaisessa pelissään paluun jälkeen. Pitkänen on heiluttanut verkkoja myös useaan otteeseen, samoin kuin Autio. Kun tämän kolmikon lisäksi irti voidaan vielä päästä Tiiran veljekset, Akatemiassa vakuuttanut Arttu Ståhle sekä luotijunan tavoin etenevä Heikki Kaivonurmi, voi varmasti puhua yhdestä sarjatason kovimmista hyökkäysarsenaaleista.

Keskikentällä pelipaikoista tapellaan myös. Viime kaudella paljon pelanneet Joni Fihlman, Mikko Honkanen, Antti Kontto ja Juuso Ketolainen saavat nuoria kilpailijoita. Janne Kettunen tervehtynee taistelemaan peliajasta, Turpeisen Teemu tuli JäPS:stä keskikentän pohjalle ja Riku Raatikainen palaa TiPS:stä. Mustia hevosia keskikentän juoksutalkoisiin ovat valmentaja Turpeinen, kevään poissaoleva Miika Lätti sekä lukuisat a-juniorit.

Viime vuoden topparikaksikolla, Heikki Hannukaisella ja Vesa Helgrenillä, on kova työ murtautua avaukseen kuntouduttuaan. Akatemian Juho Kunttu sekä harmaista palannut Niko Hannula ovat pelanneet varmaa puolustuspeliä ja onnistuneet myös pelinrakentelussa. Jos on hyökkäyspaikoista kisaa, samaa voi sanoa myös laitapuolustajien paikoista. Paikkoja on kaksi, mutta miehiä melkein tusina. Rantanen, Immonen, Kenkkilä, Vainionpää, Björn, Kontto, Vuollet ja Kuhmonen ovat kaikki raamit täyttäviä pelureita.

Maalivahtiosastolla näyttää tutun hyvältä. Nuori Toni Enroos haastaa kokeneemmat maalivahdit Jyrki Heleniuksen ja Jari Pimiän. Ja eipä aikaakaan kun Finlandia-hiihto on hiihdetty ja joukkoihin ilmoittautuu TuPS-ikoni Martti Takala.

Tahti kiristyy

Tammikuussa pelattiin melko paljon, etenkin Akatemiassa mukana oleville pelaajille pelejä kertyi lähes kaksi joka viikolle. Helmikuussa on hieman rauhallisempaa, sillä a-juniorit ja miehet pelaavat vain kerran. Maaliskuussa tahti jälleen kiristyy. Sexypöxyt-ottelun lisäksi käydään City Stars:n turnauksessa Lahdessa kuun puolessa välissä. Huhtikuussa alkavat jo Cup-ottelut, joiden lisäksi harjoitusta haetaan Hyvinkään Lev Jashin –turnauksesta, sekä kovasta kenraaliharjoituksesta kakkosdivarin kärkiporukoihin lukeutuvaa FC Espoota vastaan. Joukkueen kovakuntoisimmille avautuu vielä mahdollisuus kokea Veikkausliigan vauhti, kun FC Lahtea vastaan kootaan Keski-Uudenmaan Dream Team alueen kolmesta suurimmasta seurasta.

TuPS:n kausiveikkauksen on täyttänyt jo puolensataa jalkapallon ystävää. Vastaamisaikaa on kauden alkuun asti, mutta tasatuloksen sattuessa aikaisemmin jätetty rivi voittaa. Palkintonahan on TuPS-pipo, tai mikäli sellainen jo päästä löytyy, pääsee nauttimaan yllätyspalkinnosta.

Vastustajat lyhyesti:

Tulevalla kaudella TuPS:n lohkossa:

Neljä kovinta

City Stars: Lahden kakkosjoukkue sijoittuu kolmen sakkiin. Lahtelaisjoukkue on kolmasdivarin tasolle taitava ja fyysinen, mutta myös arvaamaton. Viime vuonna kärsi välillä pahoista miesvajauksista ja otti muutaman yllättävän romahduksen. Niitä on heille tilattu tänäkin vuonna.

FC Futura: Futuraan ei kannata mennä pikkurahan toivossa, sillä siellä rahaa lapioidaan konkarien kouraan säästelemättä. Mikäs on tietysti lapioidessa jos rahaa piisaa, mutta onko ostettu joukkue tarpeeksi yhtenäinen. Sijoitus 2.

JäPS: Kompastui viime kaudella liian koviin odotuksiin ja jäi neljänneksi. Nyt ei ole vaahdottu noususta, joten pelaa vapautuneesti ja yltää neljänneksi

Pato: Tervakosken ylpeys on kova joukkue, jonka tasosta kertoo edelliskauden 2.sija sekä hyvät tulokset talven harjoitusotteluista. Kärkipään musta hevonen.

4 keskikastilaista

KP-75: Pelaajia kävi talven kuluessa turhan vähän harjoituksissa, ja valmentaja Mika Hannonen ilmoitti jättävänsä syksyllä vastaanottamansa tehtävän. Tilalle tuli tuttu sateentekijä, joka piiskaa joukkueen yhdeksän parhaan joukkoon. Muutama kolmosdivarin tasolle kova pelaaja, muutama lupaava nuori, mutta paljon myös ynnämuita.

RIlves: Hieman Hyvinkään apuja sekä paluumuuttajia, ja nipin napin edelliskaudella säilynyt joukkue juoksee keskikastiin. Viihtyisä kotikenttä.

Zyklon: Helsinkiläinen kolmosdivisioonajoukkue tänä ja myös ensi vuonna. Mikäli TuPS:n jättänyt Juuso Mustalahti jää joukkueen haaviin, on mahdollisuudet mihin tahansa.

NJS: Nurmijärven fuusioseuran edari on kokenut ja tasainen. Säilynee melko turvallisella marginaalilla, mutta ei uhkaa kärkipäätä. HyPS:stä siirtynyt Manninen tekee tasaisesti maaleja, ja muu joukkue pelaa fyysistä puolustuspeliä. Se riittää.

3 Putoajakandidaattia:

JJ VePo: Helsinkiläinen nousijajoukkue, joka järjesti miellyttävän Cup-ottelun Hakaa vastaan viime kaudella. Monen sadan silmäparin edessä esiintynyt joukkue on kuitenkin melko iäkäs, ja tuskin vahvistunut talven aikana, joten kokee perinteisen nousijajoukkueen kohtalon ja putoaa takaisin.

Kiffen/2: Villi veikkaus, että Kiffen pelaa kolmosdivisioonaa vain yhdellä joukkueella, joten tämän joukkueen esityksiä ei sarjassa nähtäisi. Tilalle tulisi HIFK. Yhtä kaikki, Kiffenin pelatessa joukkue on viimeinen säilyjä (=10.)

SUMU: Suuria vaikeuksia kasata joukkuetta. Mikäli SUMU luopuu, menetetään yksi raivoisasti kannattava kotiyleisö ja yksi perinteisesti vaikea vierasottelu Jakomäen hiekalla, ei muuta. Tippuu joko ennen kautta pelaajapulan takia, tai kauden jälkeen pistepulan takia.