Suomen Cup / harjoituspelit

18.4. Suomen Cup (3.krs) HerTo - TuPS 2-1 (0-0)

Noutaja

Tuusulan Palloseura pääsee keskittämään kaiken tarmonsa torstaina alkaviin sarjapeleihin. Tämän takasi maanantaina Cup:n kolmannella kierroksella koettu tappio HerTo:lle. Tiukka ja varsin lämminhenkinen peli päätyi herttoniemeläisen kotijoukkueen 2-1 riemujuhliin.

TuPS lähti Cup:n mukaan tavoitteenaan järjestää Cup-yllätys tipputtamalla jokin korkeamman sarjaportaan joukkue. Cup-yllätys koettiin, mutta valitettavasti yllätyksen uhriksi jouduttiin itse. 4. divisioonan HerTo pelasi raivoisasti ja kotiyleisön kannustuksessa taisteli tasapäisesti divisioonaa korkeammalla pelaavaa vastustajaansa vastaan.

Ottelun kenttätapahtumia TuPS hallitsi hienokseltaan; vain ensimmäisen puoliajan loppupuolisko vietettiin TuPS-maalin läheisyydessä. Vaarallisia maalipaikkoja siunaantui molemmille. TuPS:n Tomi Ristolainen täräytti pallon tolppaan ja Juho Kunttu vaparista ylärimaan. Vastustajat saivat pallon kertaalleen myös maaliviivalle, mutta sääntöjenvastaisin keinoin. Puoliajalle siirryttäessa olivatkin kupariset vielä molemmilta joukkueilta rikkomatta.

Johtoasemasta tappioon

TuPS meni johtoon ottelun 66. minuutilla. Puoliajalla piilokärjeksi vaihdettu Joona Tiira kaadettiin rangaistusalueella ja erotuomari osoitti rangaistuspistettä. Mikko Honkanen siirsi TuPS:n johtoon maalivahdin ollessa hyvin laukauksessa mukana. TuPS ehti juuri hengähtää kun heti kostautui toisessa päässä. TuPS:n maalia vartioinut Jari Pimiä ei onnistunut nyrkkeilemään palloa riittävän väljille hiekoille ja väkivahva HerTp-patteristo runttasi pallon maaliin.

Hurmiossa pelannut kotijoukkue oli lopussa ahtaalla. TuPS painoi sitkeästi enemmän ja vähemmän organisoituja hyökkäyssommitelmia HerTo:n maalille. Vuorotellen Ristolainen, Honkanen ja Jani Kenkkilä saivat kuitenkin tuta epäonnen ja herttoniemeläispuolustuksen lujuuden. Ei mennyt, ei sitten niin millään.

Ja sitten soikin omissa.

88. minuuttia ja lähtö Cup:sta oli viiden minuutin päässä. Jäljellä olevat minuutit poikivat pallon kerran TuPS-maalin tolppaan ja kerran vastustajan rankkarialueelle ruuhkaan, mutta ei maaliin. Cup-gloria loppui pillin viheltäessä viimeisen kerran.

Torstaina sarja-avaus

Paljon saa pelin parantua ja muutaman loukkaantuneen tervehtyä mikäli TuPS aikoo avata kolmosdivisioonan vierasvoitolla. Paikallisvastustaja JäPS on päässyt kesän lähestyessä oivaan vireeseen ja pelaa ilman loukkaantumishuolia hyvää jalkapalloa. Suomen Cup:ssa JäPS on pudottanut jo kolmosen EBK:n ja VALO:n, tiistaina he pelasivat Zyklonia vastaan. Järvenpään Jampassa on siis torstaina klo 18.30 kovakuntoinen kotijoukkue vastassa.

Edelleen vahvassa loukkaantumiskierteessä olevassa TuPS-ryhmässä elätellään toiveita Antti Aution, Heikki Hannukaisen ja Panu Turpeisen nopeista tervehtymisistä. Pitkäaikaispotilaiden Teemu Turpeisen, Taneli Pitkäsen ja Jukka Konton osalta torstai tulee turhan varhain. Edelliset ottelut JäPS:ä vastaan ovat päättyneet 4-1. Edelliskauden lopussa JäPS oli parempi ja talven harjoituspelissa TuPS hallitsi. Viime vuonna TuPS avasti kauden 1-1 tasurilla SAPA:n vieraana. Toivottavasti pistepussi on täydempi tämän vuoden avauspelin jälkeen.

12.4 Suomen Cup (2.krs) FC Lohja - TuPS 0-3 (0-2)

TuPS Cup:n kolmannelle kierrokselle

TuPS:n edustusjoukkue peittosi Suomen Cup:n toisella kierroksella FC Lohjan maalein 3-0 (2-0) ja etenee 3. kierrokselle, jolloin vastaan asettuu voittaja ottelusta JJ VePo/2 - HerTo. Tiistai-illan TuPS-osumista vastasivat Mikko Honkanen (2) ja Juuso Ketolainen.

Tasaista

Lukemat 3-0 eivät anna täysin oikeaa kuvaa ottelun voimasuhteista. 4-divisioonalainen kotijoukkue FC Lohja tuli otteluun tosissaan ja taistelemaan voitosta. Joukkue oli ilmeisesti jonkin verran vahvistunut viime kaudesta ja virtaa kokeneilla pelimiehillä riitti heidän kauden avauspelissään. Fyysistä ja varsin ronskia jalkapalloa pelannut FC Lohja tarjosikin hiekkakentällä hyvän vastuksen.

Ottelun avausmaali olisi voinut syntyä toiseenkin maaliin. FC Lohjan kärkipelaaja oli kertaalleen karkumatkalla ja kertalleen sai sama mies yrittää maalinedusruuhkasta, mutta TuPS-vahti Jyrki Helenius piti maalin koskemattomana. TuPS lähenteli lohjalaismaalia ottelun alkupuoliskolla vain harvakseltaan, sillä syöttöpeli oli varsin tukkoisaa ja pallot karkailivat rajaviivojen väärälle puolelle.

Puolen tunnin pelin jälkeen pallo vietiin pilkulle. Juuso Ketolainen kääntyi kuudentoista-alueen kulmassa, ja lohjalaispuolustaja juoksi kädet ojossa TuPS-hyökkääjän nurin. Ottelun erotuomari osoitti rangaistuspistettä, josta Mikko Honkanen vei TuPS:n vierasjohtoon.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Ketolainen toimitti pallon jo toistamiseen kotijoukkueen verkkoon. Mies pääsi karkumatkalle puolustujan hölmöiltyä kaksinkamppailussa. Ketolainen antoi maalivahdin tehdä aloitteen, siirsi pallon sivuun ja sijoitti sen maalin perukoille.

TuPS aloitti pelin melko kookkaalla ja kokeneella miehistöllä. Toisella puoliajalla vaihdettiin vähitellen junioreita lisää kentälle. He toivat peliin vauhtia, mutta oikutelleeseen syöttöpeliin ei heistäkään ollut lääkkeeksi, vaan toisella puoliajalla pelattiin varsin samantyylistä taistelupalloa kuin avausjaksollakin.

Molemmilla joukkueilla oli jälkijaksollakin paikkansa. FC Lohja ei tilaisuuksiaan hyödyntänyt, TuPS sitä vastoin kerran. Tomi Ristolaisen nopean vapaapotkun jälkeen Mikko Honkanen pääsi iskemään loppuluvut 3-0.

Cup:n kolmannelle kierrokselle edennyt TuPS huilaa nyt viikonlopun yli. Ensi viikon alussa pelataan Cup:a ja torstaina onkin jo sarja-avauksen vuoro Järvenpäässä paikallista Palloseuraa vastaan. Cup-vastustaja tulee otteluparista JJ VePo/2 - HerTo, joka pelataan 14.4.

6.4 Suomen Cup: HooGee 3 - TuPS 0-5 (0-1)

TuPS jatkoon Suomen Cup:ssa

Tuusulan Palloseura avasi kilpailukautensa keskiviikkona, kun seuran edustusjoukkue eteni toiselle kierrokselle Suomen Cup:ssa. Vastassa ollut HooGee 3 joutui taipumaan kotikentällään maalein 0-5 (0-1).

Selkeihköistä numeroista huolimatta ottelu ei ollut suinkaan TuPS:n riemukulkua. Tomi Ristolaisen jo 2. minuutilla volleysta ampuma johtomaali lupaili helppoa ottelua tuusulalaisille, mutta avausmaalin jälkeen maalihanat pysyivät pitkään kiinni ja peli oli varsin tahmeaa.

Valmentaja Panu Turpeinen ruoskikin joukkuetta kovin sanoin: "Ensimmäinen puoliaika oli meiltä ylimielistä ja flegmaattista hölkkäilyä. Toinen puoliaika oli jo hieman parempi, muttei missään nimessä loistoesitus sekään. Parannettavaa riittää paljon.".

Jos alkoi ensimmäinen puoliaika nopealla TuPS-maalilla, ei toinen puoliaikakaan tehnyt poikkeusta. Mikko Honkanen ampui vapaapotkusta pallon haukilahtelaisten maaliin heti puoliajan 3. minuutilla. 2-0 osumaa edeltäneessä tilanteessa torppauksen uhriksi oli joutunut Joona Tiira.

HooGee jaksoi juosta aladivisioonalaiseksi joukkueeksi yllättävän hyvin. Toisella puoliajalla tempo kuitenkin heillä tippui hiljalleen, mikä takasi sen, ettei ottelun voittajasta ollut epäselvyyttä. Ottelun loppupuolella TuPS osui vielä kolmesti. Asialla olivat edelliskauden B-juniorit. Ensin Janne Kettunen yksilösuoritti 3-0, jonka jälkeen osuivat vielä Joona Tiira sekä Harri Rantanen.

5-0 voitto tuo mukanaan piljetin Suomen Cup:n toiselle kierrokselle. Tällöin vastaan astuu FC Lohja, joka on viime vuodet pelannut 4. divisioonassa. Ottelu pelataan Lohjalla, alustava pelipäivä on tiistai 12.4. TuPS:n kakkosjoukkue aloittaa cup-taipaleensa huomenna Espoossa. Heillä vastassa on FC Bärcelona.

13.3 TuPS - SexyPöxyt 0-3 (0-1)

Tahmeaa

TuPS jatkoi vaisuja kevät otteitaan. Yllättävän kapella ringillä peliin herännyt TuPS oli hajuton ja mauton läpi ottelun. Taisteluun ei joukkue syttynyt ja vierasjoukkue korjasikin ansaitusti kolmen maalin vierasvoiton.

Ensimmäinen puoliaika oli melko tasainen. Pöxyt onnistui kertaalleen maalinteossa. Toinen puoliaika jatkoi samaa kaavaa. Ottelun lopussa vastustaja iski kahdesti ja kolmas peräkkäinen harjoituspelitappio oli koettu.

Cup-ottelut alkavat vajaan kuukauden päästä, ja sarja käynnistyy myös ennen toukokuuta, joten alkaa olla aika muuttaa kurssia harjoituspeleissä. Joukkueen ringissä on pitkälti yli kolmekymmentä pelaajaa, mutta sunnuntaina jalkeille saatiin vain muutaman vaihtopelaajan vahvuinen miehistö. Loukkaantuneiden, matkalaisten, työkiireisten ja muidenkin poissaolijoiden olisi aika tervehtyä, jotta viimeinen valmistautumiskuukausi saatettaisiin harjoitella tehokkaasti. On hieman hullunkurista ja osin sattumienkin summaa, että pelaajia riittää paremmin harjoituksissa kuin otteluissa.

Ensi viikonloppuna on edessä turnaus Lahdessa. City Starsin järjestämän turnauksen alkulohkossa TuPS kohtaa VeSa:n sekä FC Kuusysin a-juniorit. Siellä jos missä ja silloin jos koska on syytä palata voittojen tielle.

6.3. Ponnistus - TuPS 5-1 (3-0)

Oppitunti

Edelliskauden päätteeksi TuPS:n lohkosta sarjaporrasta korkeammalle noussut Helsingin Ponnistus osoitti olevansa valmis astetta kovempiin peleihin. TuPS sai puolitoistatuntisen viileän suihkun reilusti vahvistuneelta vastustajaltaan.

Sunnuntaina TuPS oli jäljessä lähes jokaisella osa-alueella. Silmiinpistävä ero joukkueiden väliltä löytyi pelitemposta. Juoksuvoimainen Ponnarit oli ärhäkkäänä kaksinkamppailuissa, ja TuPS:laisten aika pallollisena oli minimissä. Vastaavasti TuPS oli askeleen jäljessä pelivälineen ollessa vastustajalla, ja liukkaasti sekä laajalla säteellä liikkunut vastustaja pääsi pyörittämään pitkin ottelua näyttävää pallorallia.

Ensimmäinen maalintekopaikka järjestyi kuitenkin vihreänvalkoisille. Tomi Ristolaisen takaviistoon syöttämästä pallosta kippari Mikko Honkanen pääsi kokeilemaan maalintekoa. Veto kilpistyi kuitenkin maalivahdin hyvään venytykseen. Muista TuPS:n maalipaikoista ensimmäisellä puoliajalla vastasivat kärjessä pirteästi esiintynyt Joona Tiira sekä Ristolainen, jotka pusersivat esimerkillisesti miesylivoimaa vastaan. Keskikentältä heille löytyi apuja aivan liian vähän.

Ponnarit terävänä maalipaikoissa

Ponnistuksen ensimmäinen osuma oli pelille tyypillinen. Vastustaja riisti kaksinkamppailussa pallon TuPS:lta, jonka jälkeen mentiin lujaa kohti TuPS:n maalia vartioinutta Jyrki Heleniusta. Ponnistus todella lujaa, TuPS ei aivan yhtä lujaa. Terävät syötöt halkoivat puolustuksen ja keskityspallosta vastustaja siirsi joukkueensa johtoon.

Melkoisesta pallonhallinnasta huolimatta Ponnistuksen todelliset maalintekopaikat olivat kortilla, etenkin ensimmäisellä puoliajalla. Nämä paikat joukkue käytti kuitenkin hyväkseen. Toisen kerran pallo löytyi TuPS-maalista puolen tunnin pelin jälkeen, kun kova maanuoliainen painui verkon perille. Avausjakson kolmas osuma oli kategoriaa "ei näitä". Toppari Juho Kunttu ja Helenius arpoivat kumpi keskityspallon putsaa. Ei putsannut kumpikaan.

Toinen puoliaika herätti alkuun TuPS-toiveita. 51.minuutin kohdalla Honkanen kiskaisi pitkän pystysyötön Tiiralle, joka laukaisi pallon Ponnistuksen verkkoon. Osuma on arvokas Tiiralle, joka on osunut Ristolaisen ohella hyvin talven reenipeleissä. Tiiran isoveljen, Miikan, onkin syytä punnertaa ja rehkiä Austarilian mantereella, mikäli aikoo reissun jälkeen nykyhyökkääjät TuPS:ssa sivuuttaa.

Jännäksi pelin olisi saanut, mikäli TuPS olisi onnistunut 3-1 -tilanteessa muutamasta kulma- ja vapaapotkustaan. Tällä kertaa ei näin käynyt, vaan maalinteossa onnistui raitapaidat. Pari komeaa häkkiä vartti ennen päätösvihellystä sinetöi harvinaisen 4 maalin tappion. Maalivahti Heleniusta saa kiittää muutamasta loppuhetkien pelastuksesta, jotka takasivat numeroiden pysyvän jotenkuten siedettävinä.

Pää pois pensaasta

Syytä paniikkiin tai häpeään ei ole. Vastassa oli selkeästi normaalia kovempi vastustaja, jonka tasoisia joukkueita ei kolmosessa ole. Ponnareiden vahvistukset (mm. HJK:sta ja Atlantiksesta) jättivät itsestään vahvan kuvan, ja antoivat TuPS:laisille arvokasta kokemusta, mitä on luvassa jos isompiin ympyröihin halajaa pelaamaan.

Keski-Uusimaan edustusjoukkueille viikonloppu oli musta. Lohkovastustajista Futura nuiji KP-75:n 5-0 ja JäPS kosketti pohjaa nöyrtymällä nelosdivarin PK-50:lle. Kun näihin mielenkiintoisiin tuloksiin ynnää RiRan (joka voitti TuPS:n edellisessä pelissä) rökäletappion NJS:lle (joka puolestaan hävisi TuPS:lle talvella) maalein 8-1, näyttää tuleva kolmosdivarikausi varsin kimurantilta.

Näitä kimurantteja kuvioita selvitellään seuraavan kerran viikon kuluttua sunnuntaina, kun TuPS pelaa aamukymmeneltä Keravan Kalevassa kolmosdivarin SexyPöxyjä vastaan.

19.2 RiRa - TuPS 2-1 (0-1)

Sarjanousija katkaisi TuPS:n lennon

Pariin vuoteen ensimmäinen harjoituspelitappio oli TuPS:n edustusjoukkueen tuliaisina Kauniaisten hiekkakentältä. Perin rikkonaisessa ottelussa vastustaja Riipilän Raketti oli terävämpi kaksinkamppailuissa ja irtopalloissa, mikä riitti tällä kertaa TuPS:n päänahkaan. A-junioripitoinen tuusulalaisryhmä sai arvokasta esimakua mitä tuleman pitää kevään hiekkakenttäpeleissä.

Ristolainen osui jälleen

Ottelun alku näytti vielä jokseenkin lupaavalta. TuPS piti palloa ja hallitsi hienokseltaan. Kun vielä Tomi Ristolainen punnersi yksilösuorituksella TuPS:n johtoon 20. peliminuutin kohdalla, vaikutti ottelusta tulevan aivan toisenlainen kuin millaiseksi se lopulta muodostui. Kenttä oli kovin möykkyinen ja kun vielä väsymys alkoi hiljalleen jäsenissä painaa, irtopalloja rupesi tulemaan kovin tiheällä tahdilla. Näissä vääntöpeijaisissa isokokoiset ja fyysisesti vahvat vantaalaiset veivät Tuusulan poikaa. Vaikka muutama ikävä ylilyönti ja -potku nähtiinkin, oli peli pääosin rehtiä pystypainia. Tekninen osaaminen jäi TuPS:lta hyödyntämättä ja tuloksena olikin johtoaseman kääntyminen tappioksi.

Vantaalaisten molemmat osumat iski liukas kärkipelaaja Febbu Endah. Mies teki maalinedustalta toisen jakson puolivälissä pikaisella tahdilla 2 osumaa, jotka käänsivät pelin kotijoukkueelle. Erityisesti TuPS saa tarkastella puolustuspeliään toisen osuman kohdalla. TuPS:n maalipotku kantoi keskialueelle, jossa vantaalainen voitti jälleen kerran pääpallon. Tämä pusku oli riittävä halkomaan koko TuPS-puolustuksen ja Endah pääsi karkumatkalle varmistamaan kotivoiton. Näitä ei toivottavasti nähdä enää kevään ja kesän isoissa kisoissa, joissa panoksena on hyvän mielen lisäksi sarjapisteitä.

Opiksi on otettava

Tappiosta täytyy etsiä jotain hyvääkin. Peli kävi erinomaisesta muistutuksesta mitä miesten sarjapeleissä on vastassa. Vaikka jalkapallo on taitolaji, se on myös tahtolaji. Kolmosen peleissä ei mitään saa ilmaiseksi, ja irto- ja taistelupallot vie se, joka tahtoo ja jaksaa vääntää tiukimmin. Ilahduttaviin asioihin on ilman muuta listattava Ristolaisen vahva vire. Mies on edelleen täräyttänyt osuman jokaisessa pelaamassa pelissä TuPS-paidassa. Väsymätön taistelija on varma viimeistelijä ja haastaakin TuPS:n muut hyökkääjät takuuvarmasti jaettaessa maalikuninkaan manttelia.

Seuraavan kerran edustusjoukkue pelaa sunnuntaina 13.3. klo. 10. Tällöin vastaan asettuu SexyPöxyt Espoosta. Vuosikaudet kolmosessa pelannut espoolaisryhmä on nimeään vakavammin otettava joukkue. Ryhmä on keikkunut usean vuoden kolmosen keskivaiheilla ja ollut monesti TuPS:nkin kiusana. Tasainen peli lienee luvassa sillä myös Pöxyt kärsi TuPS:n tavoin maalin tappion RiRalle.

Tätä ennen A-juniorit vääntää järven herruudesta JäPS:n A:ta vastaan. Sarjatasoa korkeammalla pelaava vastustaja haastetaan myöskin Keravan Kalevassa, peli alkaa lauantaina 26.2 klo. 18.30.

24.1.2005 JäPS - TuPS 1-4 (0-2)

Perin harvoin on paikallissapeleita kalisteltu keskiuusmaalaisten edustusjoukkueiden keskuudessa. Paikallisottelut on lähes aina jätetty lämpimämpien säiden sarjataistoihin, ja talvet on pelattu muita joukkueita vastaan. TuPS:n ja JäPS:n ykkösmiehistöt tekivät kuitenkin eilen poikkeuksen tähän sääntöön ja asettuivat naamatusten Keravan tekonurmelle.

TuPS juoksutti otteluun erittäin nuoren ryhmän. Läpi ottelun puolet kenttäpelaajista oli a-junioreita. Tämä ei menoa haitannut, päinvastoin, TuPS pelasi varsin mallikkaan puolitoistatuntisen, jonka jälkeen saatiin loppuluvut TuPS:lle 1-4 (0-2).

JäPS terävämpi alussa

Sääherra ei ottelua suosinut, vaan antoi pyryttää läpi ottelun, mikä teki ottelusta melkoista luikastelua puolin jos toisinkin. Liukkaalla kentällä JäPS aloitti terävämmin. Ensimmäiset parikymmentä minuuttia TuPS joutui katselemaan JäPS:n pallorallia, joka jauhoi kuitenkin tuloksetta. Sitten iski TuPS.

20.min kohdalla TuPS:n kärjessä aloittaneet Taneli Pitkänen ja Tomi Ristolainen raivasivat tilan ja pallon itselleen vastustajan rangaistusalueella, ja härdellin päätteeksi Pitkäsen lapikas toimitti pallon maaliin. Toista osumaa ei tarvinnut odottaa kuin viisi minuuttia. Antti Autio irtosi Mikko Honkasen pystysyötöstä laitajuoksuun, jonka päätteeksi hän syötti maalin edustalle rynnänneelle Ristolaiselle, joka ohjasi taukolukemiksi 0-2.

Tuttu nimi JäPS:n kiusana

Toinen puoliaika oli aivan ottelun loppua lukuunottamatta TuPS:n heiniä. JäPS:n kiusana oli tuttu nimi, Tiira. Viime kaudella TuPS:n Miika Tiira aiheutti harmaita hiuksia JäPS-puolustukselle, mutta tällä kertaa asialla oli nuorempi Tiira-versio Joona. Mies laittoi pallon kaksi kertaa JäPS:n maaliin. Ensimmäinen syntyi maalinedusruuhkasta, ja toinen läpijuoksusta, jossa Tiira hassutti myös naapurin maalivahdin ennen maalintekoa. Molempiin osumiin syötön tarjoili Antti Autio. Aution iltaan mahtui siis kolme maalisyöttöä, mutta täysin puhtaita papereita ei mies tällä kertaa saa. Autio ampui 0-3 tilanteessa hudin rankkarista, joka oli seurannut Honkasen kaatamisesta. Vastustaja sen sijaan onnistui rankkarista lopussa. JäPS:n lohdutusosuma tuli pelin lopussa Miika Peltolan 11-metrisestä.

Tilanne Tuusulassa vaikuttaa nyt kieltämältä hyvältä. Harjoituspelit sujuvat voitokkaasti ja joukkuehenki on vahva. Mutta kauteen on vielä pitkä matka, ja eilinenkin vastustaja vasta aloittelee kauteen valmistautumista, joten takkia voi napittaa takaisin kiinni. Joka tapauksessa miehistö vaikutta tällä hetkellä vahvalta. Puolustus toimii uusilla ja nuorilla miehilläkin vahvasti ja hyökkäysarsenaali on erittäin tehokkaalla tuulella. Aution kolmesta maalisyötöstä ja Tiiran kahdesta maalista huolimatta ottelun paras pelaaja löytyi eilen TuPS:n keskikentältä. Viime vuoden joukkuettaan vastaan pelaanut Teemu Turpeinen hallitsi suvereenisti liukasta keskikenttää. Näyttämisen halu entisille pelikavereille oli ilmeisen kova, mutta niin oli peliesityskin. Kaksinkamppailut Turpeinen vei sadalla prosentilla, ja juoksumäärä oli aivan huikea. Joukkueen valmentajalla Panu Turpeisella onkin nähdyn perusteella erittäin kova työ syrjäyttää pikkuveljensä keskikentän pohjalta.

TuPS-ryhmästä puuttuivat edelleen viime kauden tukipilareihin kuuluneet Heikki Hannukainen, Vesa Hellgren, Panu Turpeinen, Miika Lätti ja Miika Tiira. Poissaolijoiden rinkiin liittyy nyt myös Jukka Kontto, joka loukkasi eilen nilkkansa. Näin ollen myös jatkossa TuPS:n nuori kaarti saa näytön paikkoja, mutta mikäs on saadessa, jos peli kulkee nähdyn lailla.

Seuraavan kerra TuPS pelaa 12.2., jolloin vastassa on kolmosdivarin kovimmalla budjetilla operoiva Porvoon Futura. Porvoolaiset ovat tulevalla kaudella TuPS:n lohkossa, ja ennakkoon sarjan vahvin joukkue. A-juniorit pelaavat jo 29.1. Keravalla, jolloin vastassa on RIlves. Molemmat ottelut alkavat kello 18.30.

15.1.2005 TuPS - FC Ogeli 3-2 (1-0)

Tuusulan Palloseuran edustusjoukkue aloitti vuoden 2005 harjoituspelit tiukalla voitolla saman sarjatason FC Ogelista. Erittäin hyvissä olosuhteissa pelattu kamppailu kulki pitkälti TuPS:n tahdissa, ja voittomarginaali olisi tehokkaammalla viimeistelyllä venynyt suuremmaksi. Ogeli onnistui vain ottelun lopussa uhkaamaan TuPS:n kotivoittoa.

TuPS lähti otteluun 18 pelaajan vahvuudella. Viime vuoden permanenttiin verrattuna keskuspuolustus oli täysin uusi, samoin hyökkäys. Toppareina nähtiin Juho Kunttu ja Niko Hannula, jotka pelasivat erinomaiset 70 minuuttia, mutta ottelun loppuun hieman vähemmän erinomaiset 10 minuuttia. Kärjessä viilettivät vuorollaan Taneli Pitkänen, Tomi Ristolainen, Heikki Kaivonurmi ja Joni Fihlman. Kolme ensin mainittua ovat kaikki uusvanhoja kasvoja TuPS-nutussa.

Ensimmäinen puoliaika oli varsin väkevää TuPS-peliä. Kymppipaikalla pelannut Antti Autio oli vaikeasti pideltävä oulunkyläläisille, ja nousevana laitapuolustajana Jukka Kontto vakuutti läpi ottelun. TuPS:lla oli useita mehukkaita maalitilanteita, mutta viimeiset ja ratkaisevat kosketukset hermoiltiin, joten maalikarkeloita ei suinkaan syntynyt. TuPS-puolustus pelasi varmasti ja uhrautuvasti, ja ensimmäisen puoliajan TuPS-maalilla torjunut Jyrki Helenius pääsikin helpolla iltapuhteella.

Yksi maali nähtiin ensimmäisellä puoliajalla. Peliviisarin lähennellessä puolta tuntia kiemurteli Juuso Ketolainen laidalla itsensä keskityspaikkaan. Tomi Ristolainen rynnisti maalin eteen oikeaan aikaan ja ohjasi TuPS:n taukojohtoon.

TuPS vaihtoi ja kokeili eri miehiä eri paikoilla läpi ottelun. Toisella puoliajalla tämä hieman sekoitti peliä. Tästä huolimatta ratkaisun tuoksua oli jo Kalevan ilmassa, kun Autio 60. minuutin kohdalla pyöräytti itsensä läpijuoksuun. Mies kiersi maalivahdin, mutta hänen laukaisunsa torjui Ogeli-puolustaja kädellään. Hetken miettimisen jälkeen erotuomari vei pallon rankkaripilkulle, josta Autio itse upotti vuorenvarman 2-0 -osuman.

Ogeli kuitenkin tuli vielä. Reilu 10 minuuttia ennen loppua Ogeli tuikkasi maalin edustalta tilanteen 2-1:een. Viisi minuuttia tästä oli TuPS:n vuoro. Joona Tiira syötti Fihlmanin karkumatkalle, joka ei erehtynyt; 3-1. Kaksi minuuttia myöhemmin iski Ogeli jälleen. Raamikas Ogeli-piikki nousi keskityksessä korkeimmalle ja puski kavennuksen 3-2. Ottelun lopussa toisen puoliajan maalia vartioinut Jari Pimiä sai vielä kertaalleen venyä äärimmilleen estääkseen tasoituksen. Näin loppuluvuiksi 3-2 TuPS:lle.

Valmista ei TuPS-peli suinkaan ollut, mutta varsin lupauksia antavaa kuitenkin. TuPS hallitsi peliä ja pystyi luomaan maalipaikkoja. Koko joukkueessa virtasi erittäin hyvä taisteluasenne. Totuuden nimessä täytyy kuitenkin muistaa, että Ogeli ei ole aivan kolmosen kärkiporukoita, vaikkakin oli viime vuonna lohkossaan neljäs. Ogelin tasoiset joukkueet tulee kaudella voittaa poikkeuksetta, mikäli mielii kiusata suurten budjettien ennakkosuosikkeja. Pelin hallinnasta huolimatta tulisi palloa pystyä rauhallisemmin syöttelemään keskikentällä ja hyökkäyksessä, erityisesti Keravan isokokoisella kentällä. Näin hyökkäyksiin saataisiin pituutta ja vaihtelua, aina kun ei tarvitse hyökätä harppuunahyökkäyksiä. Tulevan kauden lohkon kärkijoukkueet (Futura, PaTo, City Stars) ovat teknisesti niin taitavia nippuja, että heitä vastaan ei pärjää pelkästään puolustamalla. Näin ollen harjoituspeleissä tulisi kyetä parempaan pelirakenteluun. Onneksi aikaa ja pelejä vielä on.

Onnistujiin voi laskea maalintekijöiden lisäksi Jukka Konton, joka sisäisti roolinsa nousevana laitapuolustaja erittäin hyvin. Myös topparikaksikko Kunttu - Hannula voi odottaa lisää minuutteja, niin onnistuneen iltapuhteen he esittivät.

TuPS jatkaa kauteen valmistautumista. Seuraavan kerran pelataan maanantaina 24.1 klo. 21. Keravalla. Silloin tärähtää jo hieman kovemmin, koska vastaan juoksee verivihollinen pohjoisesta, JäPS. Harjoituspeli Järvenpäätä vastaan on perin harvinainen, sillä yleensä kohtaamiset on säästetty sarjamittelöihin. Tänä vuonna saadaan kuitenkin jo tammikuussa mukava sytyke talviharjoittelun lomaan.