Tuusulan Palloseura 
- Jalkapalloa suurella sydämellä -


Seuran yhteystiedot:

TOIMISTO            

Käyntiosoite: Kilpailutie 11  04300 Tuusula       

Postiosoite: PL 133 04301 Tuusula
Laskut postiosoitteeseen tai s-postilla osoitteeseen: toimisto@tups.fi


Y-tunnus: 1009056-4
Yhdistyksen rekisteritunnus: 108.611

Seuran päätili 
NORDEA FI32 1366 3000 1247 50 

************

Seuran työntekijöiden yhteystiedot:

Tero Velakoski, valmennuspäällikkö 040 057 0719, tero@tups.fi

Tanja Kitinoja, seurasihteeri 041 319 9502, tanja@tups.fi

*************



Mitä TuPS on?

Tuusulan Palloseura r.y. on vuonna 1971 perustettu jalkapallon erikoisseura, joka toimii Etelä-Tuusulassa.

Vuonna 2018 Suomen Olympiakomitea nimitti Tuusulan Palloseuran Tähtiseuraksi. Tähtiseura on Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen uusi seurojen laatuohjelma. Tähtimerkki on lupaus laadusta nykyisille ja uusille seuran jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille. Tähtimerkki on osoitus modernista, ketterästä ja inhimillisestä toimintatavasta, joka sopii kaikille liikkujille. Se vastaa erilaisten liikkujien tarpeisiin, mutta myös kehittyy heidän mukanaan.

Tuusulan Palloseuran tavoitteena ja tarkoituksena on taata nyt ja tulevaisuudessa edustamamme urheiluharrastuksen, urheilukilpatoiminnan ja kasvatuksellisen toiminnan olemassa olo ja kehittyminen Tuusulan kunnassa.

Näistä asioista muodostuu meidän tärkein tavoitteemme, joka on nuorisojalkapalloilun kehittäminen siten, että voimme joskus odottaa meidän organisaatiosta tulevan pelaajan nousevan myös kilpailullisella tasolla kansainväliseksi menestyjäksi.

On myös muistettava, että yhtä tärkeä tavoite on lapsien hyvin voinnin lisääminen kodin ja koulun ulkopuolella, sekä heidän ohjaus savuttomuuteen ja päihteettömyyteen. Samoin myös positiiviseen elämän asenteeseen kannustava toiminta FairPlay-arvoineen on tärkeää olipa kyse jalkapallosta tai normaaleista arkipäivän toiminnoista.

Edelleen tavoitteenamme on antaa mahdollisuus kaikille harrastaa jalkapalloa Tuusulassa ja kasvattaa nyt jo jäsenmäärältään suurinta urheilumuotoa Tuusulassa.

Tuusulan Palloseura noudattaa kaikessa toiminnassaan SPL:n Kaikki-Pelaa ohjelmaa FairPlay arvoineen.  Tuusulan Palloseuralle on laadittu erillinen laatukäsikirja jossa toimintamallimme on dokumentoitu ja joka kehittyy seuran/ajan mukana.  Tämä laatukäsikirja on pilkottu soveltuvin osin näille seuran www-sivuille.

Tuusulan Palloseuran historia:

vuodesta 1971 nykyhetkeen

Kuusikymmenluvun taittuessa seitsemänkymmentälukuun Tuusulan kunnan eteläisessä osassa toimi vain urheilun yleisseuroja. Kun suositun tanssipaikan "Letkun" toiminta ehtyi, huononivat myös seurojen toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset monipuolisen lajitoiminnan ylläpitämiseen.

Koskenmäen Kisailijoiden jalkapalloilijoiden aktiivipelaajina olivat tuolloin mm. Keijo Sorri, Matti Lehto, Juhani Mantere, Antti Häkkinen ja Heikki Paldanius. Nämä herrat, TuPSin "isät", esittivät marraskuun 29. 1971 Säästöpankin kerhohuoneelle kokoon kutsutulle kokoukselle jalkapalloseuran perustamista.

Tuusulan Palloseuran toiminta lähtikin ripeästi käyntiin. Piirisarjoihin osallistui heti ensimmäisenä toimintavuotena viisi joukkuetta; 1- ja 2 -joukkueet sekä B-, C- ja D-juniorit. Myös naiset pelasivat harjoitusotteluita ja nappulajoukkue osallistui Nappulaliigan turnaukseen. Tuusulan Palloseuran oma nappulaliiga "Tuusulan Kyläsarja" oli seuran ohjelmassa jo kesällä 1972. Kyläsarjaan osallistui tuolloin kymmenen innostunutta kyläjoukkuetta. Aina 1990-luvun alkupuolelle jatkunut jalkapalloleiriperinne alkoi heti ensimmäisen toimintavuoden heinäkuussa.

Toiminnan laajentuminen

Heti TuPSin toisen toimintavuoden alkaessa voitiin iloita uudesta aluevaltauksesta jääkiekon tultua seuran ohjelmaan. Jääkiekko aloitettiin myönteisissä merkeissä KosKin luopuessa tästä urheilulajista, todeten uuden palloilun erikoisseuran pystyvän paremmin viemään lajin kehitystä eteenpäin paikkakunnalla. Kun Tuusulan Palloseura juhli toimintansa kymmenvuotiskautta vuonna 1981, tuli seuran lajivalikoimaan mukaan Kanadasta peräisin oleva ringette-peli, jota TuPSin tytöt innolla pelailivat.

Seuran ylimääräisessä kokouksessa 16. syyskuuta 1987 neljä seuran jäsentä ja seitsemän muuta paikallaolijaa tekivät päätöksen, jonka mukaan TuPSin lajivalikoimasta poistui jääkiekko ja seuran kiekkoilijat hakeutuvat perustetun erikoisseuran TuusKin toimintaan.

Ringette-harrastuksen laajentumisen myötä syntyi vuonna 1989 TuPSin ringetteosastossa päätös oman lajiseuran perustamisesta. Tuusulan Palloseura luopui lajista ja uusi erikoisseura perustettiin kehittämään ja ylläpitämään paikkakunnan ringetteharrastusta.

TuPS on RAUTAA - Tunnusta väriä !

Tuusulan palloseura vietti vuonna 2011 40-vuotis juhlavuotta. Seuran toiminnassa on aina ollut silmiinpistävää laaja-alainen junioritoiminta. Kuluneiden vuosikymmenien aikana ovat seuran juniorijuokkueet menestyneet kohtuullisen mukavasti piirin kilpailusarjoissa ja eri turnauksissa. Tärkeämpää kuin pelkät urheilulliset saavutukset on kuitenkin ollut rehti TuPS-henki, joka on leimannut seuran toimintaa näihin vuosiin saakka.

Tuusulan Palloseuran kolmannen vuosikymmenen organisaatiomallin pohja luotiin seuran kehittämisseminaarissa syksyllä 1987, jolloin myös uudistettiin seuran säännöt nykyiseen muotoonsa. Tuolloin seura palkkasi itselleen osa-aikaisen toiminnanjohtajan vauhdittamaan seuran hallintoa, tiedotusta ja toiminnan suunnittelua. Yhdeksänkymmenluvulla vauhti sitten asteittain hiipui ja seuran toimivat joukkueet jyskyttivät omia raiteitaan mennen tullen.

30-vuotis-juhlavuoden keskeisenä toiminta-asiana oli  toiminnan uudelleen organisointi, joka lähti liikkelle vuoden 2000 huhtikuussa järjestetyssä seuran kehittämisseminaarissa ja huipentui lokakuun lopulla seuran syyskokouksen tekemiin uuden organisaation mahdollistamiin talous- ja toimintapäätöksiin. Tällöin seuraan palkattiin päätoiminen valmennuspäällikkö kehittämään ja valvomaan joukkueiden valmennusta ja harjoittelua.

Seuran joukkueet olivat aina vuoteen 1989 saakka esiintyneet vihreä-mustissa peliasuissa, joissa seuratunnukset oli merkitty valkoisina. 80-luvun lopulla tehdyn organisaatiouudistuksen myötälaineissa uudistui myös seuran edustusasu nykyiseen muotoonsa; kokovalkoinen pelipaita, jossa TuPS-perinteen mukaiset vihreä-mustat tunnusraidat, kiertäen rinnuksilta käsivarsiin.Tuusulan Palloseuran ulkoisena tunnuksena lienuu seuran lippu, jossa vuodesta 1987 lähtien on ollut seuran merkki havuneulasen vihreällä pohjalla. Juhlavuoden 2001 alkaessa Matti Savimaa modifoi seuran lipun. Uudistunut TuPS-lippu vihittiin tarkoitukseensa Tuusulan kirkossa 14.02.2001. Nyt lipun valkealla pohjalla on edelleen seuran tunnus -logo ja lippua halkoo havuneulasen vihreä, voimaa ja taistelutahtoa kuvaava ylös 7 eteenpäin suunnattu raita.

Seuran merkki kehitettiin vuoden 1972 Keski-Uusimaa -lehdessä julkaistun ideakilpailun ehdotusten joukosta. Merkin pohjaksi tuli Markku Saxelin luoma ehdotus.

Organisaatiomuutosta seurasi seuraava suuri projekti; Tuusulan Palloseura haki Nuoren Suomen Sinettiseura-tunnusta. Seuran silloinen puheenjohtaja Markku Koistinen teki pitkän päivätyön, jonka päätteeksi marraskuussa 2002 TuPS kruunattiin Uudenmaan piirin neljäntenä seurana Sinettiseuraksi.

Vuonna 2004 33-vuotiaan TuPS:n toiminta voi hyvin. Vuoden 2004 syksyllä järjestetyssä seuraseminaarissa TuPS ryhtyi kehittämään toimintaansa vastaamaan vielä paremmin uuden vuosituhannen haasteita. Erityisesti seuran imagoon ja kiinteyteen kohdistetaan huomiota enenevissä määrin. TuPS:n `Tunnusta Väriä` -ohjelma, tiedotuksen kehittäminen sekä vastuunjaon selkeyttäminen ovat avainasioita näiden tavoitteiden toteuttamisessa. Tulevan vuoden 2005 tavoitteisiin kuuluu myös varainhankinnan kehittäminen, jotta TuPS voi seurana vastata alati kasvavan jäsenmäärän tuomiin haasteisiin.

Vuonna 2011 TuPS vietti 40-vuotisjuhlavuotta! Seura on nyt hiukan yli 40-vuotiaana saavuttanut vakaan aseman Keski-Uudenmaan alueen yhtenä suurimpana juniorijalkapalloon keskittyneenä kasvattajaseurana ja työllistää tällä hetkellä 2 päätoimista valmentajaa (valmennus- ja juniorivalmennuspäällikkö), jotka vastaavat valmennustoiminnan kehittämisestä ja valmennuslinjauksista kaikissa ikäluokissa.

Vuonna 2013 seura sai OKM:n myöntämän seuratoiminnan kehittämistuen, jonka avulla seuraan palkattiin ensimmäinen päätoiminen toiminnanjohtaja 1.12.2013 alkaen.  Tuusulan Palloseura panostaa lasten ja nuorten jalkapallotoimintaan laajasti ja laadukkaasti, jota kautta niin seuran tyttö- ja poikajoukkueet kuin yksittäiset pelaajat ovat saavuttaneet hyviä tuloksia vuosittain. TuPS jatkaa myös yhteistyötä Pallokerho Keski-Uusimaan kanssa, joka jalkapallon kilpaseurana kokoaa alueemme lahjakkaimmat ja motivoituneet pelaajat yhteen D12-ikäluokasta alkaen. Yhteistyötä tehdään myös lähialueen seurojen kanssa, mm. KP-75:n ja JäPS:n kanssa alueellisen yhteisen Opel-liigan merkeissä ja lisäksi YJ-yhteisjoukkuein KP-75:n kanssa.

Kulttuurimaisemassa on haastetta

Tuusula tunnetaan maamme eturivin kulttuuripitäjänä lähinnä täällä majaansa pitäneiden suurten suomalaisten taiteilijoiden ansiosta. Kun julkisuudessa puhutaan kulttuurista, tarkoitetaan useimmiten eri taiteen aloja ja urheilua pidetään silloin jonakin alempana kultturin muotona, vain liikuntakultturina. Näinhän ei saisi olla. Eri kulttuurin muotoja tulisi käsitellä tasavertaisina inhimillisen toiminnan muotoina.

Tuusulan Palloseuralla on nyt ja tulevaisuudessa toimintansa laajuudella ja tasolla mahdollisuus tasoittaa kulttuurien välille keinotekoisesti tehtyjä eroja. Seuran nyt jo yli neljäkymmentä vuotta kestänyt toiminta suomalaisen jalkapalloilun hyväksi on luonut vahvan perustan jalkapalloilun kehittämiseksi yhä voimakkaammaksi vaikuttajaksi Tuusulassa.